Razvoj metode za utvrđivanje veličine zazora u kliznim ležajevima - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu je predstavljena primena nove dijagnostičke metode i monitoring sistema. Prikazana je mogućnost da se pouzdano utvrdi kada i gde će se pojaviti problem koji se javlja pri trošenju kliznih ležajeva u daljoj eksploataciji postrojenja. Pored toga, ocenjuje se kako će sistem nastaviti da funkcioniše tokom vremena, predviđaju se uzroci kvarova i način njihovog otklanjanja, kao i vreme za plansko održavanje tehničkih sistema. Metoda: Nova metoda rešava problem dijagnostike kliznih ležajeva merenjem dinamičkih putanja rukavca u kliznom ležaju. Savremene metode tehničke dijagnostike, zasnovane na merenju dinamičkih parametara i električnih veličina i njihove analize, omogućavaju podršku mernih sistema i senzora za merenje raznih proizvođača. Rezultati: Merenjem dinamičkih putanja (trajektorije) rukavaca u kliznim ležajima utvrđuju se veličine koje karakterišu: normalno stanje, početnu veličinu zazora, njegovo dalje povećavanje, veličine zazora ležaja, kada su parametri stanja blizu gornje granice dozvoljenog zazora, i utvrđivanje veličine zazora kada dalja eksploatacija postrojenja može prouzrokovati havariju sistema. Zaključak: Nova dijagnostička metoda i monitornig sistema mogu se široko primeniti u svim tehničkim oblastima: motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, hidroelektranama, termoelektranama, procesnim postrojenjima i mnogim drugim oblastima. Hardverski i softverski podržavaju se mnogi sistemi za nadgledanje i proverava kompatibilnost uređaja i opreme raznih proizvođača. Izvršena je verifikacija proračuna teorijskih i eksperimentalnih dinamičkih parametara. Metoda ima široke mogućnosti primene.