Unapređeni procesi hemijskog tretmana vode iz reke Sušice u Zlatiborskom okrugu i primena njenog mulja - Cvijović, Mirjana; Murić, Milorad; Čudić, Vladica (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U površinskoj vodi izvorišta reke Sušice varira koncentracija prirodnih organskih i neorganskih nečistoća, bioloških vrsta i mikroorganizama. Ova voda zamenila je vodu iz jezera Vrutci, na koju je snažno uticala eutrofikacija. Tim vodama neophodno je uklanjanje zagađivača koagulantima i polielektrolitom. Cilj istraživanja bio je da se poboljša tretman površinske vode (koagulacija i flokulacija), smanji količina mulja, proceni njegov kvalitet, tretman i primena. Metode: Fizičko-hemijske metode razvijene su za određivanje parametara kvaliteta vode, mulja i komposta. Ti parametri su: zamućenost, potrošnja KMnO4, metali, ukupni organski ugljenik, ukupni azot i hlorofil. Rezultati: Kvalitet površinske vode uveliko utiče na sadržaj mulja. Koncentracije metala u mulju su: 72200 mgkg-1 Al, 8550 mgkg-1 Fe, 106 mgkg-1 Zn. Metali preko maksimalne granice su: Ni 169 mgkg-1, Cr 69,5 mgkg-1, Pb 5,7 mgkg-1, i moraju se redukovati zeolitima. Koncentracije „hranjivih sastojaka” su: 697 mgkg-1 P, 297 mgkg-1 K, 9,6 mgkg-1 ukupnog N, 274 mgkg-1 rastvorenog organskog ugljenika. Eserihia coli i Salamonella bitne su za pretvaranje mulja u kompost. Zaključak: Nakon sazrevanja kompost se može koristiti za gajenje Coriandrum salivum. U narednom istraživanju ova strategija će se primeniti na vodu i mulj iz jezera Vrutci.