O difuziji COVID-19 u Italiji: analiza podataka i mogući ishod - Fabiano, Nicola; Radenović, Stojan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Krajem 2019. godine, infekcija koronavirusom (COVID-19) identifikovana je najpre u kineskoj provinciji Hubei, a zatim se proširila po svetu uzrokujući pandemiju. Različit je broj zaraženih ovim virusom u zemljama širom sveta. U trenutku pisanja ovog teksta u Italiji je zabeležen najveći broj smrtnih ishoda prouzrokovanih koronavirusom (Google, 2020). Metode: Primenjen je matematički model koji opisuje karakteristike broja slučajeva u odnosu na vreme. Izvršeno je poređenje sa dobijenim podacima i prognoziran dalji tok obolevanja od infekcije koronavirusom. Rezultati: Ovaj model, koji predstavlja evoluciju širenja bolesti, omogućava da se izvrše određena predviđanja širenja koronavirusa u budućnosti. Zaključci: Pouzdano se mogu predvideti tačne brojke broja umrlih i inficiranih pod uslovom da se na trenutnu situaciju ne odraze drugi spoljni uticaji.