Primena geoinformacionih sistema u oružanim snagama, drugim vojskama i vojnim formacijama u Republici Kazahstan - Zakiev, Erlan; Panjkov, Sergej; Kalabaj, Komeš (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Cilj rada je predočavanje značaja geoinformacionog sistema (GIS) u procesu geotopografskog obezbeđenja svih segmenata komandovanja i neophodnost razvoja koncepta GIS platforme zasnovane na geoinformacionim podacima u funkciji podrške donošenju odluke. Metode: Koristeći analitički pristup na bazi uzroka i stranih iskustava razvoja GIS sistema prikazuje se sadržaj i arhitektura usvojenog programa „Razvoj posebne GIS platforme za odbranu i bezbednost Republike Kazahstan”. Rezultati: Prikazan je dostignut stepen razvoja i struktura jedinstvene geografske informacione platforme (SGIP) koja treba da posluži ostvarenju državnih ciljeva ‒ stvaranju moderne vojske i efikasnom korišćenju geoinformacionih tehnologija u podršci oružanim snagama Kazahstana. Zaključak: Sagledan je značaj stvaranja jedinstvenog državnog geografskog informacionog prostora, zasnovanog na integraciji geoprostornih podataka na svim nivoima organa upravljanja, kao i važnost eliminisanja dupliranja budžetskih izdataka pri izradi geoprostornih informacija. Takođe, efikasno korišćenje geoinformacionih tehnologija doprineće sprovođenju borbene kontrole trupa i naoružanja i stvaranju moderne vojske spremne za borbu.