Ozračenost pripadnika Vojske SR Jugoslavije na Kosovu i Metohiji u toku NATO agresije 1999. godine - Anđelković-Lukić, Mirjana (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: U radu se ukazuje na dozu ozračenosti kojoj su bili izloženi pripadnici Vojske SR Jugoslavije, a posebno pripadnici motorizovanih brigada na području Kosova i Metohije na albansko-jugoslovenskoj granici. Metode: Gamaspektrometrijskim merenjima utvrđeno je da penetrator u metku sadrži osiromašeni uranijum, a metodom dozimetrijskog merenja utvrđeno je prisustvo alfa, beta i gama zračenje. Rezultati: Upotreba municije sa osiromašenim uranijumom 238U, kome je dodat i plutonijum, na dugi rok zagađuje okolinu, vodu i zemljište, a kod ljudi izaziva različite poremećaje i bolesti, pre svega maligne. Radioaktivnost 239Pu je nekoliko hiljada puta veća od njegove toksičnosti, a udisanje plutonijumske prašine ugrožava zdravlje i izaziva kancer. Uranijum je piroforan toksičan metal, lako se pali i radioaktivan je. Njegovi oksidi su otrovni i delimično rastvorljivi u vodi. Posle paljenja metak oslobađa radioaktivne aerosolne čestice dimenzije dima, koje sagorevaju u dodiru sa vazduhom, izazivajući kod onoga ko ih udahne kratkotrajna ili dugotrajna oštećenja. Za vreme agresije NATO-a na SR Jugoslaviju na Kosovu i Metohiji je izmerena velika radioaktivnost. U metohijskom području ona je bila 1100 puta veća od prirodnog fona. Zaključak: Pripadnici Vojske SR Jugoslavije su tokom rata bili izloženi velikim radioaktivnim dozama, što je dovelo do povećanog obolevanja od raznih malignih bolesti i smrtnih ishoda.