Snabdevanje municijom: novi predlog obezbeđenja zaliha - Zlatnik, Daniel; Mareš, Jaromir (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/cilj: Ovaj rad predstavlja jedan od rezultata projekta u oblasti snabdevanja municijom i kreiranja standardnog snabdevačkog dana (standard day of supply ‒ SDOS) za potrebe vojske Republike Češke. Bavi se važećim pristupom određivanju količine i sastava zaliha municije, a razmatra i moguća rešenja koja vode povećanju efikasnosti. Cilj je da se postigne veća objektivnost pri planiranju procesa upravljanja operacijama i krizama. Metode: Korišćene su osnovne naučne metode, kao i posebne metode, poput metode usmerene na cilj (target-oriented method ‒ TOM) i metode nivoa napora (effort level method ‒ LoE). Rezultati: Rezultat naučnog istraživanja jeste da se odrede efektivne zalihe municije na nivou bataljona kako bi se postigla veća objektivnost procesa planiranja pri vođenju operacija i upravljanju kriznim situacijama. Autori opisuju postojeći sistem stvaranja zaliha municije u oružanim snagama Republike Češke i NATO-u, uključujući i njegove prednosti i nedostatke. Predlaže se nov sistem konsolidacije kako bi se poboljšao proces planiranja stvaranja zaliha radi efikasnog snabdevanja i logističke održivosti koji vode operativnom uspehu i ublažavanju rizika. Uzeti su u obzir ciljevi operativnih taktičkih grupa i trenutnih operacija NATO i EU. U istraživanju su primenjeni metodi TOM i LoE. Zaključak: Rezultat ovog naučnog istraživanja jeste postizanje veće objektivnosti procesa planiranja vođenja operacija i delovanja u kriznim situacijama.