Kontrolne karte kao sredstvo statističke kontrole kvaliteta - Drenovac, Aleksandar Živan; Drenovac, Bratislav Živan; Drenovac, Dušan M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2013)
U radu je pokazano da primena statističkih metoda može u velikoj meri doprineti povećanju kvaliteta proizvoda i usluga, a samim tim i povećanju rejtinga ustanova. Definisanje optimalnih, odnosno upozoravajućih i graničnih vrednosti, zasnovano je na uzoračkoj statističkoj analizi. Kontrolne karte predstavljaju veoma pouzdano, jednostavno za upotrebu, i efikasno sredstvo kontrole procesa, kojim se proces stalno održava u zadatim okvirima. Kao takve, mogu naći veoma veliku primenu u kontroli kvaliteta u procesima proizvodnje naoružanja i vojne opreme, u procesima održavanja tehničkih sistema, ali i u uspostavljanju standarda i podizanju nivoa kvaliteta za brojne druge aktivnosti.