Uloga, značaj i pristupi izučavanju logistike - Milenkov, Marjan A.; Sokolović, Vlada S.; Milovanović, Vladimir R.; Milić, Marija D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2020)
Uvod/svrha: U radu je prikazan razvoj logistike, kao specifične oblasti vojne delatnosti, savremene oblasti poslovanja i naučne discipline, koji inspiriše mnoge istraživače, teoretičare i praktičare da logističkim problemima prilaze sa različitih aspekata. Suština logistike je u integrisanom pristupu svim njenim sastavnim aktivnostima, čime se smanjuju troškovi i povećava efikasnost i efektivnost logističkog sistema u pružanju podrške osnovnoj delatnosti posmatrane organizacije, odnosno tehničkog sistema. Zbog intenzivnog i multidimenzionalnog razvoja logistike i njene primene u različitim oblastima, sve češće se javlja potreba za visokoobrazovnim logističkim kadrovima sa specijalizovanim znanjima za obavljanje širokog spektra delatnosti u logističkom sistemu. Metode: Na osnovu deskripcije vojne, poslovne, nacionalne i humanitarne logistike i komparativne analize prikazan je njihov međusobni odnos. Rezultati: Na osnovu izvršene analize objašnjen je značaj izučavanja logistike kao multidisciplinarne nauke i ukazano na potrebu za specifičnim obrazovanjem logističkog kadra. Zaključak: Logistika se intenzivno razvija u različitim oblastima u zavisnosti od ciljeva sistema (organizacionih i tehničkih) koje podržava. Generalno, komercijalna logistika se brže razvija u odnosu na vojnu logistiku, a mnoga inovativna rešenja komercijalne logistike nalaze primenu u vojnoj logistici. Međutim, određena rešenja koja daju dobre rezultate u komercijalnom sektoru ne daju adekvatne rezultate u vojsci. Zbog toga je neophodno vršiti istraživanja i proučavanja funkcionisanja logističkih sistema u različitim oblastima i pojedina rešenja pažljivo ugrađivati u vojni logistički sistem. Kao najkompleksniji logistički sistem, vojna logistika zahteva specifičan kadar i način obrazovanja logističkih stručnjaka.