Nova ograničenja za Laplasovu energiju - Gutman, Ivan (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Uvod/svrha: Laplasova energija (LE) grafa je suma apsolutnih vrednosti izraza μi-2m/n, gde μi, i=1,2,…,n, predstavljaju sopstvene vrednosti Laplasove matrice grafa G sa n čvorova i m grana. Pored osnovnih rezultata teorije Laplasove energije dati su i neki novodobijeni. Metode: Korišćena je spektralna teorija Laplasovih matrica. Rezultati: Izvodi se nova klasa donjih ograničenja za Laplasovu energiju. Zaključak: Rad daje doprinos Laplasovoj spektralnoj teoriji kao i teoriji energija grafa.