Višekriterijumski BWM-COPRAS model za izbor optimalnog terenskog vozila za prevoz putnika - Pamučar, Dragan S.; Savin, Lazar M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Uvod/cilj: Adekvatna evaluacija i izbor terenskog vozila za izvršenje različitih vrsta zadataka veoma je važan faktor koji utiče na mobilnost korisnika, njihovu bezbednost, kao i na kvalitet i efikasnost izvršavanja transportnih aktivnosti u Vojsci Srbije (VS). Metode: Stoga je za izbor optimalnog terenskog vozila za potrebe VS, u ovom radu predložen BWM (Best Worst Method) i COPRAS (Compressed Proportional Assessment) model . Određivanje relativnih težina kriterijuma, na osnovu kojih se vrši vrednovanje potencijalnih terenskih vozila, izvršeno je primenom BWM metode. Pored COPRAS metode, koja je sastavni deo osnovnog modela za donošenje odluke, u ovom radu su, kroz validaciju rezultata, primenjene i metode MABAC (MultiAttributive Border Approximation area Comparison) i MAIRCA (MultiAtributive Ideal-Real Comparative Analysis). Rezultati: Testiranjem BWM-COPRAS modela na primeru izbora optimalnog terenskog vozila u VS dobijena je visoka korelacija rangova. Validacija rezultata izvršena je statističkom obradom rezultata dobijenih različitim višekriterijumskim tehnikama, primenom Spirmanovog koeficijenta korelacije. Zaključak: Rezultati pokazuju stabilnost rezultata predloženog modela u rangiranju alternativa i dokazuju njegovu primenjivost za rešavanje višekriterijumskih problema.