Pouzdanost i raspoloživost interneta stvari - Pokorni, Slavko J. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U radu se razmatra problem pouzdanosti i raspoloživosti dostupnosti interneta stvari (IoT) sa stanovišta klasičnog pristupa procene pouzdanosti pomoću MIL-HDBK 217. Korišćenjem klasičnog pristupa procene pouzdanosti pomoću MIL-HDBK 217 može se proceniti samo pouzdanost hardvera, a situacija sa IoT-om je složenija: milijarde različitih stvari (uređaja), softvera, uključujući ljude, uključeno je (umreženo). Pouzdanost i dostupnost interneta stvari nije samo pitanje stepena otkaza elemenata (stvari) već i protokola, standardizacije, logističke podrške i drugih uticaja. Predložena je relacija za izračunavanje pouzdanosti IoT sistema.