Statistički pristup izboru optimalnih parametara u dijagnostici nekih bolesti vezivnog tkiva - Paskota, Mira J.; Rašković, Sanvila S.; Perić-Popadić, Aleksandra Ž.; Đurić, Vojislav D.; Jovičić, Žikica M.; Perović, Aleksandar M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Radi izbora optimalnih parametara u dijagnostici sistemskih autoimunih bolesti, autori su se u ovom radu fokusirali na tzv. reduckiju dimenzionalnosti podataka upotrebom metoda selekcije i ekstrakcije karakterističnih atributa. Višestruka analiza korespondencije korišćena je ne samo za ekstrakciju, već i za ispitivanje same strukture podataka, kao i za detekciju ključnih latentnih promenljivih. Na ekstrahovane latentne promenljive je, primenom diskriminantne analize, korektno klasifikovano 86,5% posmatranih slučajeva. Visoka uspešnost klasifikacije upućuje na realne mogućnosti automatizacije dijagnostičkog procesa, što bi rezultiralo razvojem sistema za podršku u dijagnostici sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Ovakvi sistemi omogućuju lakše učenje, bržu i pouzdaniju dijagnostiku i lakšu komunikaciju sa ekspertima iz drugih medicinskih centara.