Metodologija za procenu rizika: primena Bajesovih mreža verovatnoće u projektu delaboracije municije - Malbašić, Slobodan B.; Đurić, Stefan V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Modeli koji reprezentuju realne probleme prilikom donošenja zaključaka većinom se oslanjaju na istorijske podatke. Negativan aspekt ovih modela jeste da oni ne mogu da predvide buduća stanja zasnovana na trenutno prikupljenim podacima kao i novim izvorima rizika. Da bi se prevazišao ovaj problem, u radu je prikazan proces izgradnje realnog prediktivnog modela korišćenjem Bajesovih mreža verovatnoće i softvera AgenaRisk. Bajesove mreže verovatnoće najdirektnije reprezentuju realne probleme preko grafičke strukture koja predstavlja uslovne veze, a ne samo tokove informacija. Razvijeni su i softveri koji imaju algoritme za računanje uslovnih verovatnoća. Kao teoretska osnova koristi se Bajesova teorema koja je takođe objašnjena u ovom radu. Druga prednost korišćenja Bajesovih mreža verovatnoće jeste proces zaključivanja koji se može vršiti u „oba pravca” (odozgo nadole i obratno), što ga čini veoma moćnim alatom u proceni rizika i procesu zaključivanja. Takođe, u radu su prikazani osnovni principi i prednosti primene Bajesovih mreža u procesu pripreme projekta delaboracije municije (rešavanje viškova i neperspektivne municije u skladištima). U njemu je procena rizika jedan od zahtevanih aktivnosti koji pomaže u procesu donošenja konačne odluke za pokretanje ili nepokretanje projekta. Analiza osetljivosti i SWOT analiza primenjeni su kao korisni alati za validaciju i donošenje konačnih zaključaka.