Savremena sredstva u protivdiverzionoj zaštiti - Kojadinović, Predrag M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U radu se ukratko opisuju opasne materije, navodi se njihov pojam i klasifikacija i govori o detekciji opasnih materija i detekciji upaljačko-inicijalnog dela naprava. Predstavljena su i neka od savremenih sredstva koja se koriste u protivdiverzionoj zaštiti kod nas, ali i u svetu, a na osnovu podataka koji su sakupljeni u okviru poseta protivdiverzionim jedinicama Vojske Srbije i MUP-a Republike Srbije. Cilj ovog rada jeste da doprinese sticanju uvida u dosadašnja saznanja o sredstvima protivdiverzione zaštite, sa težištem na sredstvima za detekciju, ali i opasnim materijama, čije je otkrivanje zadatak sredstava za detekciju. Saznanja stečena analizom dostupne literature i dosadašnjih istraživanja, kao i njihovim međusobnim poređenjem, iniciraće potrebu za poznavanjem i korišćenjem savremene opreme, koja mora ići u korak sa sredstvima koja teroristi i diverzanti koriste u svom delovanju, a radi ostvarivanja zacrtanih ciljeva.