Mehanička svojstva i metalografska analiza plazma sprej APS ‒ Ni5.5tež.%Al5tež.%Mo prevlake - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
U ovom radu predstavljena su ispitivanja mehaničkih i mikrostrukturnih karakteristika atmosferski plazma sprej (APS) prevlaka od kompozitnog praha Ni5,5tež.% Al5tež.%Mo. Cilj istraživanja bio je da se optimizira protok praha (g/min) kako bi se deponovali slojevi NiAlMo prevlake optimalnih mehaničkih i strukturnih karakteristika koji će se primeniti na pohabanim vazduhoplovnim delovima od legura Ni izloženi kombinaciji korozije i habanja. Mikrotvrdoće deponovanih slojeva urađene su metodom HV0.3 i zatezne čvrstoće spoja metodom ispitivanja na zatezanje. Morfologija površine čestica praha ispitana je na SEM-u (skening-elektronskom mikroskopu). Mikrostruktura NiAlMo prevlaka ispitana je na optičkom mikroskopu (OM), a morfologija loma najboljih slojeva na SEM-u. Utvrđeno je da se kontrolom protoka praha mogu proizvesti slojevi prevlake sa dobrom čvrstoćom spoja.