Automati u naoružanju oružanih snaga NATO zemalja - Kovačević, Nenad V.; Lazić, Goran M.; Đorđević, Igor Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Članak predstavlja kratak pregled modernih dostignuća i pravce daljeg razvoja jedne vrste streljačkog naoružanja ‒ automata u oružanim snagama zemalja potpisnicama Severnoatlantskog saveza (NATO). Prati i razvoj upotrebe automata, kao posebne vrste streljačkog naoružanja. U nedostatku novije literature u radu su umnogome korišćeni podaci sa interneta. Poznavanjem automata, kao jedne od najefekasnije i najefektivnije vrste streljačkog naoružanja stranih oružanih snaga mogu se na svrsishodniji način sagledati njihovi efekti upotrebe, kao i potreba za inovacijama i ulaganjem u sopstvene resurse. Članak predstavlja sublimat iskustava iz prakse i teoretskih saznanja autora u vezi sa upotrebom automata.