Analiza dve grupe dvodimenzionalnih pešadijskih meta kao skupova osnovnih geometrijskih figura - Khaikov, Vadim L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Ova studija poredi dve grupe dvodimenzionalnih meta za gađanje (DMG) u obliku siluete strelca koji puca iz puške iz različitih položaja. Odabrane pešadijske mete za gađanje koriste se za uvežbavanje gađanja u Ruskoj Federaciji i Švajcarskoj Konfederaciji. Poređenje rezultata dve grupe meta (po pet u svakoj grupi) pokazuje značajnu sličnost njihovih geometrijskih oblika. Da bi se objasnila ova činjenica, razvijen je sistem projektovanja meta (SPM) zasnovan na određenom broju jednostavnih geometrijskih oblika – osnovnih geometrijskih figura (OGF). U našem slučaju taj broj je bio deset (pet poligona za ruske i pet poligona za švajcarske mete). Koristeći SPM, izrađene su mete u obliku ljudskih silueta. Ako dve stranice dve susedne OGF, ili njihovi delovi, postanu zajednički, njihovim kombinovanjem dobijena OGF ima površinu jednaku ukupnim površinama dveju površina susednih OGF. Daljom transformacijom SPM dobijaju se dva izomorfna grafa. Njihove dobijene matrice povezanosti (MP) bile su iste i za ruske i za švajcarske DMG. Za poboljšanje estimacije površina i koordinata centroida meta, predložena je modifikacija matrice Burkeovim formulama. Geometrijske površine ruskih i švajcarskih DMG, kao i lokacije njihovih centroida, precizno su određene i upoređene. Matematički softveri korišćeni za kompjuterska izračunavanja i vizualizaciju putem grafova bili su GNU Octave, GeoGebra i Mathcad.