Rastvaranje elemenata retkih zemalja iz ruda koje sadrže fluorokarbonatni mineral (drugi deo) - Stopić, Srećko R.; Friedrich, Bernd G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2019)
Rastvaranje elemenata retkih zemalja iz ruda koje sadrže fluorokarbonatni mineral proučavano je korišćenjem raznih reagenasa za luženje, kao što su sumporna, hlorovodonična, sirćetna i limunska kiselina i natrijumhidroksid, koncentracije 1 mol/l, na 70°C u vremenu od 30 do 120 minuta i odnosom čvrsto/tečno od 0,05. Direktno luženje u jednom koraku izvođeno je sa ciljem selektivnog luženja elemenata retkih zemalja u obliku fluorida i hlorida, koji su zarobljeni u matrici gvožđe oksida.