Analiza promena kapaciteta kopa „Garajevac ‒ istok” primenom GIS tehnologije - Borisov, Mirko A.; Simić, Radovan V.; Petrović, Vladimir M.; Bojović, Bogdan B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
U radu se razmatra koncept izrade i praćenja promena kapaciteta ‒ kubature kopa „Garajevac‒ istok”, koji se nalazi na katastarskoj opštini Novi Bečej. Ranije su se fizička površ Zemlje i geoprostor uopšte prikazivali dvodimenzionalno (2D) u ravni, nekom od kartografskih metoda (izolinije, kote, hipsoskala) ili trodimenzionalno (3D), izradom maketa i reljefnih karata. Kartografski principi izrade i vizualizacije terena na reljefnim kartografskim modelima omogućuju stvaranje 3D prikaza, ali ne i dovoljno kvalitetnog i inženjerski preciznog 3D modela terena. Pritom je mogućnost kvantitativne i kvalitativne ocene terena na pomenutim modelima otežan i nije dovoljno tačan. Sa pojavom novih tehnologija menja se način 3D prikaza geoprostora, odnosno primenjuje se koncept izrade digitalnih modela terena (DMT). Osnovni cilj rada jeste kreiranje 3D modela i uporedna analiza kubature kopa „Garajevac‒ istok” za određeni period eksploatacije.