Brzine čestica praha u plazmi na niskom pritisku - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Nizak pritisak inertnog gasa u vakuum-komori znatno utiče na prenos brzine čestica plazme na čestice praha, vreme boravka čestica praha u plazmi i kinetičku energiju istopljenih čestica pre sudara sa podlogom. Na srednju brzinu čestica praha, pored niskog pritiska inertnog gasa u vakuum-komori, najveći uticaj ima veličina i masena gustina čestica praha i snaga plazma-luka. Za merenje brzine čestica praha u vakuumu na niskom pritisku komore primenjuje se laserski merač brzine. Srednja brzina čestica istopljenog praha V = s/t proračunava se kada se dužina puta čestica praha koje prođu između dva žižna odstojanja laserskog zraka podele sa vremenom prolaza čestica između dve žiže. Merenja se obavljaju za pritisak u vakuum-komori koji je najčešće od 6,7 do 80 kPa. U radu je prikazana veza između srednje brzine čestica praha Al2O3 i W u zavisnosti od pritiska u vakuum-komori, raspodele granulata, masene gustine i snage plazma-luka. Ustanovljeno je da se za prah manje masene gustine može, uz smanjenje pritiska u komori, povećati prosečna brzina čestica za 200 m/s. Efekat pritiska na čestice veće masene gustine W je manji, mada je bitan, jer se sa smanjenjem pritiska uvećava srednja brzina čestica do 50%. Smanjenje snage plazma-luka smanjuje maksimalne brzine čestica za oba praha.