Karakterizacija NiO nanočestica pripremljenih pomoću želatina tokom postupka „low-cost” sinteze - Nikolić, Violeta N.; Gilić, Martina D.; Spasojević, Vojislav V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Nanokompozitni materijal koji sadrži nanočestice NiO nanete na WO3 nanožice može se koristiti za monitoring nivoa H2S gasa. Efikasnost ovog materijala najvećim je delom određena svojstvima NiO faze. Izvedena studija predstavlja prvu fazu u pripremi modifikovanog materijala NiO/WO3. U ovom radu NiO nanočestice su pripremljene jednostavnim „low-cost” metodom sinteze. Ponašanje nanostrukturnih NiO čestica ispitivano je rentgenskom difrakcijom, infracrvenom spektroskopijom sa Furijeovom transformacijom, ramanskom spektroskopijom i histereznim merenjem.