Model odlučivanja pri upravljanju mrežom šumskih puteva - Dimić, Srđan H.; Ljubojević, Srđan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Eksploatacija šumskih resursa i ostvarenje punog potencijala šuma zavise od gustine i kvaliteta mreže šumskih puteva. Kako treba da zadovolji više funkcija, ona ima strategijski značaj u upravljanju šumama. Pri planiranju razvoja mreže šumskih puteva, donosioci odluka moraju da uzmu u obzir brojne tehnološke, ekonomske, društvene i prirodne ‒ ekološke faktore, što znači da je neophodan sveobuhvatan i funkcionalan pristup. U ovom radu prikazan je hibridni metodološki okvir za formulisanje smernica na kojima treba definisati stretegiju razvoja državne mreže šumskih puteva. U tu svhu predložena je fuzzy modifikacija A’WOT metode. Predloženi model, nazvan FDA’WOT model, zasnovan je na ideji da se kroz kombinaciju fuzzy delfi tehnike, fuzzy SWOT (snage ‒ Strenghts, slabosti ‒ Weaknesses, šanse ‒ Opportunities, pretnje ‒ Threats) analize i analitičkog hijerarhijskog procesa (AHP) obezbedi konceptualni okvir za izbor optimalne strategijske opcije. FDA’WOT model omogućava prevazilaženje problema klasične SWOT analize koji se odnose na neodređenosti i neizvesnosti prilikom procene karaktera, uticaja i relativne važnosti strategijskih faktora. On predstavlja formalni okvir za višekriterijumsko odlučivanje, koji omogućava da se na analitičan način odredi prioritet alternativnih strategijskih opcija i izabere optimalna. Predloženi model primenjen je na primeru izbora strategijske opcije razvoja mreže šumskih puteva u Republici Srbiji, a prezentovani rezultati pokazuju da FDA’WOT model stvara uslove za formulaciju održive strategije.