Fizičke osobine nanomaterijala - Čitaković, Nada M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Nanotehnologija bavi se stvaranjem materijala, uređaja i sistema direktnom manipulacijom supstance na nanometarskom (atomskom) nivou. Sam kreirani objekat ne mora da bude nanoveličine, već mikro ili makroveličine. Postoje značajne promene fizičkih, hemijskih, mehaničkih, električnih, optičkih, magnetnih i drugih karakteristika pri prelazu od materijala do nanomaterijala.