Procena verovatnoće pogađanja cilja jednim hicem kao rezultat numeričkog rešavanja dvostrukih integrala pomoću Mathcad-a - Khaikov, Vadim L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Verovatnoća pogotka cilja jednim hicem predstavlja se geometrijski zapreminom ispod površine f(y,z) koja je opisana bivarijantnom normalnom raspodelom ograničenom konturom cilja (oblast T) ispod ravni YOZ. Predlaže se da se verovatnoća pogotka (Phit) procenjuje metodom zasnovanim na numeričkoj integraciji dvostrukog integrala. Integrand dvostrukog integrala je dvodimenzionalna normalna raspodela sistema slučajnih varijabli Y i Z. Karakteristike rasturanja i koordinate centra rasturanja poznate su unapred. Granice dva integrala opisane su analitičkim funkcijama koje karakterišu geometrijski oblik kontura cilja. Izabrani cilj se prvo deli na N geometrijskih podoblasti, a zatim se za granice svake od njih određuju analitičke formule i piše dvostruki integral. Verovatnoća pogotka procenjuje se numeričkom integracijom u Mathcad-u. Rezultati izračunavanja svih verovatnoća pogotka (svih podoblasti) sabiraju se ili oduzimaju, zavisno od geometrijskih odnosa između podoblasti. Šema numeričkog izračunavanja verovatnoće pogotka omogućava izračunavanje verovatnoće za mete proizvoljnog geometrijskog oblika, a ne samo za pravougaone mete. Da bi se ilustrovala operabilnost predloženog metoda, procenjena je verovatnoća pogotka za dve vrste meta u obliku glave. Predloženi metod upoređen je s rezultatima već postojećih radova.