Fiware: Razvojna platforma za veb stvari - Tot, Ivan A.; Bogićević, Dušan Lj.; Trikoš, Mladen B.; Lalović, Komlen G. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Kao nastavak koncepta internet stvari, veb stvari predstavljaju korak ka povezivanju inteligentnih stvari sa postojećim veb okruženjem, uz razmatranje problema kao što su heterogenost, skalabilnost i upotrebljivost. Ovaj rad je posvećen trenutnim mogućnostima, kao i izazovima za razvoj u konceptu veb stvari. U radu su opisane teorijske osnove koncepta internet stvari, kao što su arhitektura, protokoli, usluge i same stvari, koje su osnova oba koncepta. Rad se bavi potrebnim preduslovima za razvoj koncepta veb stvari. Glavni doprinos rada je predlog arhitekture zasnovan na FIWARE platformi kao osnovi za razvoj veb stvari. Demonstracija predložene arhitekture opisana je realnim slučajem.