Koincidentna studija dvostruke elektronske emisije povezane sa fotojonizacijom K-ljuske C60 - Korica, Sanja Lj.; Reinkoester, Axel; Becker, Uwe (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Fotojonizacija (višestruka) i prateća fragmentacija molekula C60 proučavana je uz pomoć sinhrotronskog zračenja nakon izbacivanja elektrona iz unutrašnje K-ljuske. Naše istraživanje bilo je posebno fokusirano na dinamiku prateće fragmentacije. Pored „normalne” (nekoincidentne) elektronske i jonske TOF spektroskopije, ovu temu izučavali smo i uz pomoć elektron-elektron koincidentnog merenja. Naš eksperiment pokazuje da se u ovim procesima formiraju Cq+60 joni sa naelektrisanjem do 3+ i nekoliko manjih Cq+60-2m fragmenata. Pored toga, pored glavne C(1s) linije uočen je široki pik, tzv. plazmon.