Preventivne mere za bezbedan i zdrav rad sa improvizovanim eksplozivnim napravama u multinacionalnim operacijama - Kovačević, Nenad V.; Dimitrijević, Nenad P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Nakon ponovnog prijema Republike Srbije u Ujedinjene nacije (UN) pripadnici Ministarstva odbrane (MO) i Vojske Srbije (VS) angažuju se u multinacionalnim operacijama (MnOp). Sve države sveta čiji se pripadnici upućuju u MnOp pravovremeno preduzimaju mere da se oni upoznaju sa opasnostima od eksplozivnih sredstava i pripremaju ih za bezbedan život i rad. Jedna od mera koje se preduzimaju jeste i izrada brošura ili priručnika kojima se pripadnici MnOp-a upoznaju sa opasnostima od eksplozivnih sredstava i opštim postupcima u slučaju nailaska na njih. Naime, osnovni problem predstavlja nedostatak literature kao osnove procesa obuke, odnosno pripreme lica koja se upućuju u MnOp. Članak predstavlja pregled trenutno raspoložive literature i iskustava pripadnika MO i VS i stranih oružanih snaga koji su bili angažovani u MnOp-u, a u vezi sa preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad sa eksplozivnim sredstvima, odnosno jednom posebnom vrstom ovih sredstava – improvizovanim eskplozivnim napravama.