Jako pojačanje dvostrukog Ožeovog raspada koji prati plazmonsku ekscitaciju u C60 - Korica, Sanja Lj.; Reinkoester, Axel; Becker, Uwe (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
Jedna od značajnih karakteristika C60 molekula je kolektivni odgovor njegovih valentnih elektrona na elektromagnetno zračenje. Ovo kolektivno ponašanje dovodi do pojave ogromne dipolne rezonance (tzv. površinski plazmon) u apsorpcionom spektru na oko 20 eV, koji su različiti autori i teorijski analizirali. Kada je u pitanju fotoelektronska emisija, plazmonsku ekscitaciju karakteriše posebno ponašanje na pragu jonizacije. Prikazana je nova serija fotoelektronskih spektara K-ljuske sa težištem na kvalitativnoj analizi svih jonizacija sa ekscitacijama i procesima dvostruke jonizacije. Merenja plazmonske ekscitacije S60 prate tzv. Tomas-Dirahov zakon i u velikoj su saglasnosti sa odgovarajućim ponašanjem satelitskih ekscitacija u atomima kao što je neon.