Testiranje performansi NoSQL baza podataka pomoću Database Benchmark alata - Krstić, Lazar J.; Krstić, Marija S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
NoSQL baza podataka često je uspešna alternativa relacionim bazama podataka, posebno kada je potrebno obezbediti adekvatno dimenzioniranje sistema, korišćenje raznovrsnih tipova podataka i visoku efikasnost uz niske troškove održavanja konzistentnosti. U radu je naveden opšti pojam baze podataka, odnosno pojam relacionih i nerelacionih baza podataka, koje su objašnjene sa svih značajnijih aspekata i u odgovarajućem kontekstu. Nakon analiziranja vrsta NoSQL baza podataka, težište je na obrazlaganju njihovih prednosti i nedostataka i uporednom pregledu analize poređenja NoSQL i SQL baza podataka. U poslednjem delu rada predstavljeni su rezultati testiranja performansi NoSQL baza podataka dobijenih primenom Database Benchmark alata. Cilj rada jeste isticanje svih pojedinosti NoSQL baza podataka radi utvrđivanja opravdanosti njihove primene u praksi.