Analiza performansi objektivnih mera procene kvaliteta slika i videa sa potpunim referenciranjem - Bondžulić, Boban P.; Pavlović, Boban Z.; Petrović, Vladimir S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu su predstavljene performanse objektivnih mera procene kvaliteta slika i videa na dve javno dostupne baze sa subjektivnim impresijama kvaliteta. Pored analize performansi na globalnom planu – nivou kompletnih baza, u radu su analizirane i performanse mera na podskupovima signala unutar njih. Baza slika sadrži pet podskupova nastalih primenom različitih tipova JPEG kompresije, dok baza video- sekvenci sadrži šest podskupova – četiri nastala kompresijom izvornih sekvenci i dva podskupa sa degradacijama karakterističnim za prenos video-signala. Za određivanje uspešnosti objektivnih mera, tj. poređenje subjektivnih i objektivnih skorova kvaliteta, korišćene su mere koje je prihvatio ITU (koeficijent korelacije, korelacija rangova, srednja apsolutna greška, srednja kvadratna greška i standardna devijacija procena). Pokazano je da objektivne mere na podskupovima signala iz baza mogu dostići visok stepen slaganja sa rezultatima subjektivnih testova. Performanse objektivnih mera zavise od tipa degradacije, što znatno utiče na performanse na nivou kompletne baze. Razlika u performansama je izraženija na bazi video-sekvenci zbog znatnih vizuelnih razlika u sekvencama nastalim kompresijom, paketskim gubicima i dodavanjem Gausovog šuma. Zbog toga se može reći da univerzalna objektivna mera, tj. mera koja će biti upotrebljiva kod različitih tipova degradacije signala, za različite stepene degradacije, za različite primene i sl., trenutno ne postoji.