Primena malih i mikro kogeneracionih postrojenja - Radosavljević, Milan R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Do 1973. godine niske cene goriva omogućavale su proizvodnju relativno jeftine električne energije. Nagli porast cena goriva izazvao je potrebu za razvijanjem energetskih tehnologija i povećanjem efikasnosti postrojenja. Istovremeno, povećana ekološka svest, kao i saznanje o sve siromašnijim izvorima energije, zahtevalo je posvećenje veće pažnje očuvanju okoline i preostalih resursa, pa su mala i mikrokogeneraciona postrojenja postala efikasni i konkurentni proizvođači energije. Sjedinjene Države i Kanada trenutno su u zaostatku u odnosu na razvoj evropskih i japanskih mikrokogeneracija, delimično zbog razlika u sistemima grejanja, cene energije i političkih okvira. Kjoto protokolom Japan je u obavezi da smanji svoje globalno zagrevanje, odnosno emisiju gasova za 6% od nivoa iz 1990.godine. Ipak, emisija CO2 i dalje raste. Procenjuje se da Japan mora da smanji emisiju za 14% kako bi ispunio cilj, kao i da promoviše sve moguće načine da efikasno smanji emisiju CO2. S tim u vezi, Japan će nastaviti da daje podršku marketingu mikrokogeneracije, posebno onih modela koji su pogodni za stambene objekte. Procenjuje se da u nekoliko narednih godina proizvodnja energije kogeneracijom dostigne 75% ukupne proizvodnje na nivou cele Evrope. Ekološka energija u Italiji čini 30% ukupne potrošnje, u Holandiji 33%, a u Danskoj i Velikoj Britaniji gotovo je potpuno zastupljena.