Aspekti umanjivanja efekata napada improvizovanom eksplozivnom napravom u vozilu - Drozd, Jan; Flasar, Zdenek; Rak, Luděk (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2018)
U radu su razmatrani taktički i tehnički aspekti napada pomoću improvizovane eksplozivne naprave u vozilu (vehicle-borne improvised explosive device – VBIED). Ovakvi napadi obično su usmereni protiv takozvanih mekih ciljeva, odnosno ljudi koji se nađu u zoni planiranog terorističkog akta u trenutku napada. Svrhe ovih napada mogu biti različite, a zajedničko im je izazivanje što većih posledica, prevashodno što većeg broja ljudskih žrtava. Pošto se u radu polazi od pretpostavke da je nemoguće u potpunosti eliminisati napade ove vrste, formulisana su moguća rešenja radi ublažavanja njihovih efekata na ljude, s posebnim osvrtom na tehničke parametre različitih sredstava. Primena pojedinih mera i sredstava je jednostavnija, dok neka složenija sredstva zahtevaju znatnije finansijske resurse.