Formiranje provodljivosti kod poluprovodnika p-tipa i n-tipa - Gretchikhin, Leonid I. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Rad se bavi energetskom pozicijom negativnih jona atoma primesa u energetskim procepima poluprovodnika. Zahvaljujući Bolcmanovom zakonu, energetski nivoi negativnih jona u blizini provodne zone snabdevaju provodnu zonu elektronima, dok do rezonantne razmene elektrona dolazi iz pravca energetskih nivoa negativnih jona u blizini dozvoljenih termina atoma glavnog kristala. Pokazano je kako dolazi do stvaranja dijagrama energetskih zona provodljivosti N-tipa i P-tipa. Primenjeno spoljašnje električno polje deluje suprotno na primese koje se nalaze u blizini dozvoljenih energetskih nivoa atoma glavnog kristala. Provodljivost primesa određuje se pomoću dielektrične permitivnosti koja se formira usled indukovanog električnog dipolnog momenta negativnih jona.