Numeričko modelovanje udara projektila o metalne strukture - Spasić, Dragoljub M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu je opisano numeričko modelovanje udarnih oštećenja koja nastaju pri udaru projektila o metalne strukture. Prikazani su i eksperimentalni rezultati udara projektila različitih oblika vrhova o metalne strukture. Eksperimenti su sprovedeni udarom projektila o metalne prepreke od čelika i aluminijuma različitih debljina sa promenom brzine udara projektila. Kako bi efekti eksperimentalnih simulacija udara bili što približniji stvarnom, brzine udara projektila su varirane, tako da odgovaraju prosečnim i graničnim brzinama udara projektila pri kojima dolazi do probijanja prepreke. Dobijeni eksperimentalni rezultati su se podudarili sa sprovedenim realnim dejstvom na metalne prepreke i sličnim ispitivanjima prikazanim u stranoj literaturi.