Procena početne brzine projektila kao rešenje problema granične vrednosti za dve tačke - Khaikov, Vadim L. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Procena početne brzine projektila formulisana je u obliku problema granične vrednosti u dve tačke. Za njegovo rešavanje mogu da se koriste podaci dopler radara ili rezultati rešenog Košijevog problema. Proces procene početne brzine projektila v0 zasniva se na numeričkom rešavanju sistema običnih diferencijalnih jednačina i metodi bisekcije. Iterativni računski proces se prekida kada se postignu unapred data tačnost početne brzine projektila, kao i unapred određena vrednost širine intervala pretraživanja brzine. U članku je predstavljen blok-dijagram algoritma procesa početne brzine projektila. Prikazan je kod matematičkog modeliranja u Matkedu, kao i kompjuterska simulacija procesa procene početne brzine 57-milimetarskog pancirnog projektila protivoklopnog topa ZIS-2 iz 1943. godine.