Prilog istraživanju toplotnih opterećenja oslonaca pogonske grupe teretnog motornog vozila - Demić, Miroslav D.; Glišović, Jasna D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Pod dejstvom pobuda od mikroneravnina puteva, pogonske grupe, kao i od uslova kretanja (ubrzavanje, kočenje, krivolinijsko kretanje) mase teretnih vozila vrše složena prostorna oscilatorna kretanja. Negativan uticaj tih kretanja, odnosno dinamičkih opterećenja koje ona izazivaju i prenose na noseći sistem vozila, može se smanjiti pravilnim izborom položaja i karakteristika oslonaca pogonske grupe. U praksi se usaglašavanje karakteristika oslonaca pogonske grupe, najčešće, vrši iz uslova minimalne buke i vibracija vozila, pri čemu se, uglavnom, zanemaruju toplotna opterećenja kojima su oni izloženi u eksploataciji, a zna se da ona neminovno dovode do oštećenja samih oslonaca i narušavanja njihovih karakteristika. Treba napomenuti da elasto-prigušne sile u osloncima vrše mehanički rad koji se pretvara u toplotnu energiju. Analiza toplotnih opterećenja oslonaca može se vršiti korišćenjem teoretskih, eksperimentalnih i kombinovanih metoda. U ovom radu istraživanja su vršena primenom teorijskih metoda uz korišćenje uprošćenog mehaničkog modela pogonske grupe. Pri tome su posmatrane vibracije pogonske grupe teretnog motornog vozila srednje klase iz proizvodnog programa FAP 1314. Imajući u vidu zastupljenost klasičnih (gumeno-metalnih) i hidrauličkih oslonaca pogonske grupe kod savremenih teretnih motornih vozila, u radu su izvršene analize toplotnih opterećenja pomenutog vozila, uz korišćenje matematičkog modela. Realizovana istraživanja imala su za cilj da se utvrdi odnos toplotnih opterećenja klasičnih i hidrauličkih oslonaca, uz pomoć modela, pa se dobijeni rezultati mogu usvojiti kao orijentacioni, što je neophodno u fazi izrade idejnog projekta teretnog motornog vozila. Analiza je pokazala da je razvijena količina toplote kod hidrauličkih oslonaca višestruko veća nego u slučaju korišćenja klasičnih oslonaca. Pored toga, izračunate parcijalne funkcije koherenci toplotnog fluksa su pokazale da su njihove vrednosti u intervalu 0,216 do 1, što ukazuje na to da postoji veza između ulaznih veličina i toplotnog fluksa. Pri tome, veći uticaj na toplotna opterećenja oslonaca pogonske grupe imaju inercijalna sila i obrtni moment motora nego oscilatorne pobude okvira vozila.