Oblici informacionog ratovanja i primeri zlonamernih programa kompjuterskog ratovanja - Damjanović, Dragan Z. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Mogućnosti sistema za upravljanje informacijama su nesagledive. Sve češće se pominje „informaciono ratovanje” (IR) koje se definiše kao usmereni napor da se izvrši podrivanje i neutrališe neprijateljski sistem komande i kontrole radi zaštite i koordinacije aktivnosti sistema komande i kontrole prijateljskih snaga. Većina modernih političkih i vojnih sistema komande i kontrole zasniva se na visokim brzinama komunikacije pomoću kompjutera. Otuda je informaciona infrastruktura, odnosno „infosfera”, arena u kojoj se vodi informaciono ratovanje. Svaki sistem ili lice koji su deo ove sfere predstavlja potencijalnu metu u IR. Oblik informacionog ratovanja je način njegovog eksponiranja i iskazuje se kroz strukturu događaja i aktivnosti vezanih za procese koji se u njemu odvijaju. To znači da je oblik informacionog ratovanja posebna karakteristika koja ga kvalitativno razlikuje od drugih oblika. Evidentno je da informaciono ratovanje dramatično utiče na način ratovanja bez obzira na to da li je ono samo evoluitivni period ili predstavlja revolucionarni razvoj.