Koncept razvoja logističke preventive u sistemu odbrane - Epler, Igor J.; Andrejić, Marko D.; Milenkov, Marjan A.; Sokolović, Vlada S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Logističku preventivu treba posmatrati kao sistem (sačinjen od podsistema i elemenata), kao funkciju (grupa srodnih zadataka grupisanih po određenom kriterijumu) i kao proces (tok uređenih događaja u vremenu). Logistička preventiva je deo ukupne logističke podrške sistemu odbrane koji sprečava da se naruše projektovane, u stvari postojeće performanse sistema koji se podržava i njegovih elemenata (objekata delovanja logistike), odnosno koji utiče na unapređenje performansi sistema koji podržava. Logistička preventiva, kao funkcija, podrazumeva sve mere i aktivnosti koje planiraju i organizuju logistički organi, a realizuju logistički organi, jedinice i nelogističko osoblje. One su usmerene na sprečavanje nastupanja pojava i procesa koji negativno deluju na sposobnosti i performanse sistema odbrane. U vremenu intenzivnih organizacionih promena u sistemu odbrane, sistemskom uređenju logističke preventive treba dati adekvatan značaj i posvetiti mu naročitu pažnju. Principi koji se odnose na projektovanje, pripremu i funkcionisanje logistike odbrane u celini odnose se i na projektovanje, pripremu i sprovođenje logističke preventive.