Organizacija inžinjerijskih radova pri uspostavljanju mosnog mesta prelaska od pontonskog materijala klase 20 - Kovačević, Nenad V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2015)
Prilikom upotrebe pontonskog materijala za uspostavljanje mosnog i/ili neke druge vrste prelaska preko vodene prepreke (skelskog, desantnog), vrlo je važna organizacija izvođenja radova prilikom pripreme, u toku uspostavljanja, ali i pri dezangažovanju jedinica i pontonskog materijala za uspostavu i održavanje mesta prelaska. Za izvođenje ovih radova u Vojsci Srbije postoje specijalizovane (namenske) jedinice. To su jedinice jedne od specijalnosti u okviru roda inžinjerije, pontonirske specijalnosti, koje egzistiraju u okviru pontonirskih bataljona, odnosno u okviru Rečne flotile (jedinica ranga brigade). Organizacija inžinjerijskih radova koja je opisana u članku predstavlja, u stvari, iznalaženje najcelishodnijeg rešenja u pogledu upotrebe pokretnih stvari, ali i naprezanja ljudstva, pri uspostavljanju mosnog mesta prelaska od pontonskog materijala, nosivosti 20 t. Nedostatak savremene literature samo je jedan u nizu problema sa kojima se srusreću starešine prilikom izrade osnovnih dokumenata za uspostavljanje MMP-a (postojeća literatura je iz 70-ih i 80-ih godina prošlog veka), te se pri radu sa ovim sredstvima i pri izradi projektne dokumentacije uglavnom oslanjaju na praktična iskustva.