Proces odlučivanja tokom izvršavanja zadataka u vojsci - Mitacek, Radek; Zeman, Tomas; Drozd, Jan; Ondrousek, Lubos; Ullrich, David; Dvorak, Jiri (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
Članak se bavi procesom odlučivanja u kriznom menadžmentu s naglaskom na vojsku Republike Češke (kadeti na Univerzitetu odbrane u Brnu). Tokom istraživanja, posmatrana su 44 kadeta u različitim taktičkim situacijama tokom složene tronedeljne vežbe na terenu. Od njih se tražilo da izvrše sledeće borbene zadatke: upravljanje vatrom, naređenje za borbu i komunikacija putem radija. Pre treninga, kadeti su popunili upitnik sa pitanjima koja su odgovarala gorepomenutim zadacima u praksi. Na osnovu dobijenih rezultata, može se tvrditi da ocena teorijskog rešavanja izabranih borbenih zadataka među budućim komandirima jedinica može da se koristi za predviđanje uspešnosti rukovođenja takvim zadacima u praksi.