Borbena žilavost lansirnog sistema - Lazarević, Miloš S. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U okviru ovog rada izvršena je sistematizacija i analiza mogućih opterećenja višecevnih lansera raketa. Na osnovu analize opterećenja izrađen je matematičko-mehanički model stabilnosti višecevnog lansera raketa pogođenog u neposrednoj blizini trenutno-fugasnim projektilom. Dobijeni rezultati ukazuju na zavisnost stabilnosti lansera od udaljenosti eksplozije, tipa eksplozije i mase eksplozivnog punjenja. Kao granični uslov borbene žilavosti lansera usvojen je uslov početnog prevrtanja lansera i narušavanja pouzdanog držanja rakete u lansirnoj cevi. Radi uprošćavanja prikazanog modela izvršen je proračun kinetičke energije efikasnog parčeta koje deluje na lanser.