Unapređenje tehničkog održavanja sistema mini-hidroelektrana, analiza uzroka neispravnosti, kvarova, otkaza u radu i havarija - Žegarac, Nikola P. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu su prikazana dugogodišnja iskustva na poslovima tehničkog održavanja mašinskih i elektropostrojenja. Izvršena je analiza mnogih uzroka neispravnosti, kvarova, otkaza u radu i havarija, koji se pojavljuju na mini-hidroelektranama. Sistemi mini-hidroelektrana razmatrani su sa aspekta unapređenja tehničkog održavanja po funkcionalnim celinama: turbinski sklop sa regulatorom turbine, mehanički sklopovi (multiplikator i zamajac elektrane), elastične spojnice koje povezuju sklopove postrojenja, elektrosklopovi, sistemi podmazivanja, automatika i visokonaponska postrojenja. Prikazan je kratak osvrt na mogućnosti primene tehničke dijagnostike, odnosno monitoring sistema na mini-hidroelektranama.