Pametni informacioni sistem poljske artiljerije: razvoj modela s težištem na kolizije u Single Sign-On autentifikaciji - Manev, Nikola S.; Achkoski, Jugoslav Z.; Petreski, Drage T.; Gocić, Milan Lj.; Rančić, Dejan D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2017)
U radu se predlaže model pametnog informacionog sistema poljske artiljerije (SFAIS) za primenu u vojne svrhe. Zasnovan je na servisno orijentisanoj arhitekturi (SOA), kao i na C4I informacionim sistemima i tehnologiji geografskog informacionog sistema (GIS). Cilj sistema jeste da doprinese povećanju nivoa kapaciteta vojske pri izvođenju operacija u multinacionalnom ili regionalnom okruženju. U tom kontekstu SFAIS obezbeđuje dobro projektovanu platformu za interoperabilnost s ostalim učesnicima zajedničkih vojnih misija i združenih operacija. Štaviše, sistem će biti korišćen za edukaciju u centrima za simulaciju i kompjuterskim laboratorijama. Artiljercima će obezbediti edukaciju zasnovanu na simuliranom operativnom okruženju, u kojem će se i izvoditi, a koje će obuhvatati čitav operacioni spektar artiljerijskih sistema (artiljerijske vatre), kao i proces pripreme elemenata i izvođenje gađanja u virtuelnom okruženju. Pri tome će, što je još važnije, predstaviti verovatnoću kolizija u heš funkcijama tokom single sign-on autentifikacije kako bi se pokazali postojeći sigurnosni nedostaci u distribuiranim kompjuterskim sistemima. Proučavanje specifičnih sigurnosnih momenata kod artiljerijskog informacionog sistema, zasnovanog na servisno orijentisanoj arhitekturi, takođe ističe značaj primene vojnog informacionog sistema u sigurnosnom okruženju.