Neizotermna kinetika desorpcije etanola adsorbovanog na ugljeničnom molekulskom situ CMS-3A - Jovančić, Nikola S.; Adnađević, Borivoj K.; Jovanović, Jelena D. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U ovom radu proučavana je kinetika desorpcije etanola prethodno adsorbovanog na ugljeničnom molekulskom situ CMS-3A. Glavni izvori bioetanola su fermentabilni šećeri, kukuruz i lignocelulozni otpadni materijal. Proizvedeni bioetanol sadrži određenu količinu vode, a da bi se prečistio koriste se razne separacione metode koje još nisu dovoljno ispitane. Glavni problem pri prečišćavanju bioetanola je visoka cena, kao i znatan utrošak energije koji predstavlja više od 50% energije koju bioetanol proizvodi. Selektivna adsorpcija etanola sa zeolita znatno smanjuje utrošak energije pri proizvodnji. Nažalost, ova metoda je veoma spora. Radi poboljšanja kinetike desorpcije koriste se različite tehnike, koje nisu dovoljno ispitane. Jednu od praktičnijih i jeftinijih metoda koja se koristi pri prečišćavanju bioetanola predstavlja desorpcija etanola sa ugljeničnog molekulskog sita, pri čemu voda ostaje zadržana na ugljeničnom molekulskom situ. Međutim, ova metoda nije dovoljno ispitana, a radi poboljšanja proizvodnje (brzine proizvodnje) potrebno je poznavati kinetiku desorpcije etanola sa zeolita. Malo je naučnih radova i literature koji proučavaju kinetiku desorpcije (brzinu desorpcije) etanola sa zeolita Za određivanje kinetike desorpcije u ovom radu je korišćena neizotermna termogravimetrijska tehnika. Ustanovljena je kompleksna zavisnost energije aktivacije od stepena desorpcije, kao i matematički model po kojem se desorpcija odigrava. Ovaj model zasnovan je na kompleksnoj zavisnosti brzine desorpcije od vremena i temperature. Zbog kompleksnosti modela dolazi do promene brzine desorpcije i energije aktivacije sa temperaturom. Matematički model ustanovljen u ovom radu zasniva se na kompleksnoj zavisnosti brzine desorpcije i energije aktivacije od temperature i pokazuje na koji način se desorpcija odigrava u nekoliko stupnjeva. Poznavanje kinetike procesa desorpcije etanola može doprineti boljoj i ekonomičnijoj proizvodnji bioetanola.