Tendencija upotrebe hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog oružja u terorističke svrhe - Krstić, Marko M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Hemijski, biološki, radiološki i nuklearni terorizam (CBRN) danas je ozbiljan problem, a njegova pretnja i korišćenje predstavlja uvod u novu epohu terorizma – epohu mnogo opasniju od bilo kog prethodnog perioda i terorizma sa kojim niko još ne zna kako da se nosi. Uznemirujuća je činjenica da teroristi mogu da dođu u posed oružja za masovno uništenje, a cilj rada je analiza verovatnoće CBRN terorističkih akcija gde je istaknuta sve veća zabrinutost i sve veći znaci konvergencije između terorizma i nekonvencionalnih CBRN oružja u terorističke svrhe. Terorizam danas uključuje tehnologije dostupne svakome, bilo gde i kada, raspoređene kroz inovativna rešenja, gde je neophodno takođe razumeti kompleksnu interakciju između dinamike ponašanja terorističkih grupa i odluka u vezi sa starim i novim tehnologijama. Perspektivu upotrebe CBRN terorizma potvrdile su mnoge države kao akutni bezbednosni izazov koji iziskuje efikasan i brz odgovor i reakciju. U radu će, takođe, biti rasvetljen odnos između terorističkih grupa i nekonvencionalnih oružja, kao i teškoće u identifikaciji faktora koji mogu izazvati njegovu eskalaciju. Nakon tragedije 11. septembra 2001. godine, ali i nekoliko godina pre, zvaničnici mnogih država istakli su mogućnost da terorističke organizacije vremenom dođu u posed nekonvencionalnih oružja i razviju mogućnosti njihove upotrebe protiv pojedinih država.