Metode optimalnih rešenja pripadnika Vojske Srbije za smanjenje efekata eksplozije eksplozivnih sredstava - Stojanović, Dejan S.; Stojilković, Petar Lj. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Pripadnici Vojske Srbije, donošenjem optimalnih rešenja, preventivno deluju na svaki oblik pojavljivanja neželjenih događaja prilikom eksplozija eksplozivnih sredstava sa katastrofalnim ishodom. Ako se zna da je osnovna karakteristika svih eksplozivnih sredstava oslobađanje velike količine energije hemijskim razlaganjem, koja je sposobna da izvrši mehanički rad na okolinu, uništavajući sav živi svet, onda pravovremena rešenja predstavljaju osnovu za blagovremeno otklanjanje svih mogućih izvora ugrožavanja ljudi i imovine od eksplozije eksplozivnih sredstava. U ovakvim okolnostima negativni događaji nastupaju odjednom i iznenada ili počinju lagano i daljim tokom poprimaju sve izraženije oblike. Imajući u vidu navedene oblike opasnosti, rizika i pretnji, pripadnici Vojske Srbije prilikom donošenja optimalnih rešenja za smanjenje efekata eksplozije eksplozivnih sredstava, moraju nastojati da spreče svaki oblik nekontrolisanog pojavljivanja ovog efekta.