Primena SYSML na pojednostavljen model osmatračkog radara - Jevtić, Miloš D.; Marinković, Siniša R.; Marjanović, Ivica B. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Systems Modeling Language (SysML) jeste profil Unified Modeling Language (UML) namenjen za upotrebu u sistemskom inženjerstvu. Ovaj tekst inspirisan je manjkom literature o SysML-u na srpskom jeziku, a ima za cilj upoznavanje inženjerske i akademske zajednice sa ovim interesantnim jezikom za modelovanje, pri čemu su posebno naglašene razlike u odnosu na UML. Opis je dat kroz konkretan originalan primer – pojednostavljen model osmatračkog radara. Ukratko su analizirani praktični aspekti SysML-a – koliko je prihvaćen, kakva je perspektiva njegove dalje primene, itd. Može se zaključiti da je SysML koristan, prihvaćen i perspektivan jezik za modelovanje.