Primena relativnog pozicioniranja u topografsko-geodetskoj pripremi na potpunoj osnovi u artiljeriji - Projović, Damir M. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
U radu je prikazana primena GPS metoda relativnog pozicioniranja pri izvođenju topografsko-geodetske pripreme u artiljeriji. Pri izvođenju topografsko-geodetskih radova na potpunoj osnovi korišćena su dva Trimble Pro XR prijemnika kao bazna stanica i rover, kao i modem kao komunikacija između uređaja. Kako bi se dobili rezultati istraživanja primenjene su statističke metode u naknadnoj obradi podataka. Rezultati pokazuju znatno smanjenje verovatnih grešaka u radu od zahtevanih vrednosti. Primena relativnog pozicioniranja pri izvođenju topografsko-geodetskih radova na potpunoj osnovi obezbeđuje višestruko brži rad i veću tačnost od propisane.