Mine na teritoriji izvođenja multinacionalnih operacija - Kovačević, Nenad V. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Pripadnici Ministarstva odbrane (MO) i Vojske Srbije (VS) angažuju se u multinacionlanim operacijama (MnOp) od 26. 6. 2002. godine. Trenutno je angažovano 247 pripadnika MO i VS u ukupno 10 MnOp Ujedinjenih nacija (UN) širom sveta, u različitim ulogama. U toku svog angažovanja oni moraju poštovati određenu proceduru prilikom nailaska na neku vrstu minsko-eksplozivnih sredstava (MES). Prilikom pripreme pripadnika MO i VS za slanje u MnOp UN javlja se, kao jedan od osnovnih problema, mali broj kvalifikovanih i obučenih instruktora, kao i nedostatak neophodne literature. Članak predstavlja zbirni pregled jedne vrste MES – mina, odnosno najzastupljenijih vrsta mina koje se mogu naći na nekim od teritorija na kojima se izvode MnOp. Radi prevencije nastanka nezgoda koje prouzrokuju mine, posebna pažnja mora se posvetiti obuci, odnosno pripremi pripadnika MO i VS za učešće u MnOp UN. Rad se prevashodno zasniva na trenutno raspoloživoj literaturi, ali i na iskustvima pripadnika MO i VS koji su bili angažovani u MnOp UN.