Karakterizacija intermetalne prevlake Cu10tež.%Al naprskane atmosferskim plazma sprej postupkom - Mrdak, Mihailo R. (Vojnotehnički glasnik / Military Technical Courier, 2016)
Atmosferski plazma sprej je jedan od postupaka koji se koristi za depoziciju prevlaka otpornih na habanje usled trenja, erozije, kavitacije i korozije. U ovom radu, APS postupkom proizvedena je intermetalna prevlaka Cu10tež.%Al, koja je pouzdana za primenu u tribološkim okruženjima zbog kombinacije niske cene i izuzetne otpornosti na abraziju pri različitim uslovima rada. Cilj ovoga rada bio je da se izuče mehanička svojstva i struktura intermetalne prevlake Cu10tež.%Al i razvije efikasan metod za reparaciju i poboljšanje otpornosti lakih legura na habanje. Mnoge komponente od legure bakra imaju tendenciju da se degradiraju zbog korozivne sredine, trenja, erozije i kavitacije. Takve komponente mogu se spasti inženjerstvom površina sa primenom odgovarajućih prevlaka na površinama izloženim degradaciji. Tipična mikrostruktura prevlake za APS postupak je lamelarna u kojoj su prisutne mikropore, neistopljene čestice, međulamelarni oksidi i precipitati. Mehaničke karakteristike prevlake Cu10tež.%Al ispitane su merenjem mikrotvrdoće slojeva prevlake metodom HV0.3 i čvrstoće spoja metodom ispitivanja na zatezanje. Morfologija čestica praha i površina prevlake analizirana je na skening elektronskom mikroskopu (SEM). Analiza mikrostrukture prevlake urađena je uz korišćenje optičkog mikroskopa, a udeo mikropora određen je analizom mikrofotografija sa optičkog mikroskopa (OM).